Jeoloji-Hidrojeloji-Jeokimya, yer kürenin çeşitli kısımlarının fiziksel, kimyasal ve tarihsel bilişimlerini ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Canlılar dünyasıyla cansızlar dünyası arasındaki karşılıklı etkileri ortaya çıkarmayı konu edinen bilim dallarıdır.
JEOLOJİ
Jeoloji bilimi geleneksel olarak iki geniş alana bölünür. Fiziksel ve Tarihsel Jeoloji: fiziksel jeoloji dünyayı oluşturan malzemeleri inceler, onun içinde ve üstünde halen çalışan pek çok süreci anlamaya çalışır. Tarihsel Jeolojinin amacı ise dünyanın kökenini ve zaman içerisindeki gelişimini anlamaktır. Bunun için, jeolojik geçmişte oluşmuş pek çok fiziksel ve biyolojik değişimi ortaya çıkarır, zaman dizinsel (kronolojik) olarak sıralar. Mantıksal olarak fiziksel jeoloji tarihsel jeolojiyi önceler. Çünkü geçmişi çözümlemeden önce dünyanın nasıl çalıştığını, içindeki ve üstündeki düzeni anlamaya ihtiyaç vardır; ancak bundan sonra dünyanın eski devirlerindeki hikayesi sağlıklı bir şekilde çözümlenebilir.
SNS JEOTERMAL&MADEN olarak Jeotermal ruhsat sahalarında, Maden ruhsat sahalarında ve Doğal mineralli su ruhsat sahalarında tektonik hatların, formasyon sınırlarının, fayların ortaya çıkarılması amacıyla detaylı bölgesel veya havza bazlı jeoloji çalışmalarını mesleğinde tecrübeli mühendislerimizce yapmaktayız.
Türkiye Jeoloji haritalarına MTA’nın veritabanından ulaşılabilmektedir.
https://www.mta.gov.tr
JEOKİMYA
Jeokimya, yer kürenin çeşitli kısımlarının kimyasal bileşimini belirlemeyi, kimyasal elementlerin dağılımını sağlayan fiziksel ve kimyasal süreçleri incelemeyi, canlılar dünyasıyla cansızlar dünyası arasındaki karşılıklı etkileri ortaya çıkarmayı konu edinen bilimdir.
Su Kimyası
Jeotermal kuyularda usulüne uygun olarak alınan numunelerin kimyasal analizleri yapılarak anyon-katyon ayrımı, suların kökeni hakkında bilgi ve derin dolaşım veya sığ dolaşım yönü hakkında bilgi edinilir. Analiz sonuçlarına göre;
- Suların fiziksel özellikleri,
- Suların mineral içerikleri,
- Suların mineral özelliklerine göre muhtemel yaş tayini ve jeotermometre ölçüm parametrelerine göre muhtemel rezervuar sıcaklığı tayininin belirlenmesi,
- Suların ağır metal içeriği yönünden incelenmesi,
- Suların içilebilirlik yada sulama açısından kriterlerinin belirlenmesi,gibi parametreler belirlenerek özelliklerine göre değerlendirmeler yapılarak kullanılabilirlik şartları açığa çıkarılmaktadır.
Doğal mineralli sular ve Jeotermal kaynak ve jeotermal gaz işletme ruhsatlarında bulunan akışkan/gaz’dan numune mutlaka alınmalıdır. Ruhsatların işletme aşamasına geçilebilmesi için 5686 saylı jeotermal ve doğal mineralli sular kanunda belirtildiği üzere İşletme projesinde ve Kaynak Koruma Alanı Etüt Raporunda bu veriler istenmektedir.
Kayaç Kimyası
Yerküredeki elementlerin miktarları ile bunların dağılımı açısından Jeokimyasal analizlerle sahadan alınan toprak, kayaç, sediman v.b. örneklerin iz elementler açısından spektroskopik yöntemlerle analiz edilmesidir.
- Kayaçların fiziksel özellikleri,
- Kayaçların mineral içerikleri,
- Kayaçların mineral özelliklerine göre muhtemel yaş tayini belirlenir.
HİDROLOJİ
Yeryüzündeki bütün suların oluşumunu hareketini, dağılımını ve kimyasını, kapsayan bir su bilimidir.
HİDROJEOLOJİ: Jeolojik malzemeler ve yeraltısuyu ile ilgili süreçlerin karşılıklı iç ilişkilerini inceleyen bilimdir.
Hidrojeoloji çalışmalarında amaç:
a) Su kaynakları potansiyelinin değerlendirilmesi
b) Yeraltısuyu kaynaklarının yönetimi (aşırı tüketimden ve kirlenmeden koruyarak)
c) Yüzey suyu-yeraltısuyu etkileşimlerinin ortaya konması
d) Yeraltısuyu kirliliğinin ortaya konulması
e) Yeraltısuyu geçiş süresinin belirlenmesi
SNS JEOTERMAL&MADEN olarak Jeotermal ruhsat sahalarında, Maden ruhsat sahalarında ve Doğal mineralli ruhsat sahalarında yeraltı su seviyesinin belirlenmesi, beslenim ve toplanım havzalarının tespiti, taşıyıcı çizgiselliklerin tespiti, yüzey sularının akım yönü ve debi araştırmaları yapılmaktadır. Ayrıca gerekli görüldüğü takdirde numune alınarak kaynakbaşı analizleri ile anyon-katyon ve izotop analizleri yapılarak suyun kökeni, doygunluğu, kirliliği ve yaşı belirlenerek kullanım amacına yönelik bilgiler verilmektedir.